Opbaren

Opbaren kan op verschillende locaties in onze omgeving en dit verschilt per dorp of stad. Naast de gebruikelijke rouwcentra kunt u ook denken aan een dorpshuis, een stamcafé of elke willekeurig andere locatie. Ook kan het opbaren thuis.

Iemands 'thuis' biedt veiligheid, vertrouwen en geborgenheid. Een 'thuis' wordt zorgvuldig uitgekozen. Het belang van opbaren is met je eigen ogen zien dat iemand overleden is. Dit kan helpen om dat besef door te laten dringen.

Als iemand overleden is, kan het ter nagedachtenis aan de overledene goed voelen om thuis op te baren. Wij horen wel eens dat men denkt dat thuisopbaren niet kan in hun huis omdat het te klein zou zijn. Dit is zelden het geval. Als iemand maar enigszins het gevoel heeft om zijn geliefde die overleden is, thuis op te baren, dan zullen wij alles in het werk stellen om deze wens te realiseren. En vaak lukt dit gelukkig ook.

Kisten van Dirk den Adel uit Heukelum Indien er de eerste dag wordt gekozen voor het opbaren thuis, dan betekent dit echter niet dat men daarna niet van gedachten mag wisselen. Op deze wijze kan het afscheid stap voor stap plaatsvinden. De dagen daarna kan men altijd nog aangeven dat men iets anders wil.
Opbaring kan op bed, in een kist of op een opbaarplank. Een opbaarplank heeft het prettige aspect dat er geen opstaande rand aan zit waar kinderen tegen aan moeten kijken. 

Hierdoor kan een kind, maar ook iedere volwassene, al vanaf een afstand de overledene zien en voor zichzelf besluiten om nog een stapje dichterbij te doen of niet.
Tevens wordt er met de opbaarplank tijd en ruimte gecreëerd om in alle rust de keuze voor een eventuele kist te maken.

Dit geldt voor veel details bij het regelen van een uitvaart: 'niets moet, alles mag!'.
Wij als mens Tina Hakkesteegt Erwin de Jong Cora van der Waal Ina Schut Lijda van Zessen José Aartsen Sophie de Waal Deborah Niesthoven Karolyne Heikoop Pieta van der Leeden Corrie den Hartog Caroline van Dam Mariska de Groot Ralf Hakkesteegt Arja van Bruchem
Uitvaartbegeleiding De Stilte   -   0183 – 35 40 39   -   info@de-stilte.com