Het Afscheid

Afscheidsplechtigheden kunnen ingedeeld worden op een continuŁm (aaneensluitend geheel) van kerkelijk tot niet-kerkelijk. In vele niet-kerkelijke plechtigheden zien we kerkelijke elementen terug.


Ook al hebben sommige mensen geen verbintenis (meer) met een kerk, toch zijn wij opgegroeid in een christelijke traditie. Wij willen dat de nabestaanden zich thuis voelen bij de handelingen die tijdens de afscheidsplechtigheid worden uitgevoerd. Steeds vaker maakt men gebruik van symbolen naast bestaande ceremoniŽle handelingen.


Met behulp van symbolen kan nadruk worden gelegd op wat de overledene voor anderen heeft betekend. Zo wordt water gezien als symbool van schoonwassen, ook wel vergeven. En kunnen kaarsen het symbool zijn voor de vlam die blijft branden als herinnering, of het licht in de duisternis. Behalve water en kaarsen kunnen andere symbolen uit de natuur worden gebruikt zoals stenen, bloemen en schelpen.


En steeds vaker wordt een afscheid gecreŽerd door de nabestaanden zelf. Men spreekt zelf, kiest zelf muziek uit en gedurende een aantal dagen ontstaat er een passend afscheid. De Stilte adviseert hierin, draagt ideeŽn aan en begeleidt eventueel de dienst als dit gewenst is.


Er zijn vele mogelijkheden om een afscheid vorm te geven, teveel om op te noemen, maar de volgende vragen komen vaak ter sprake:
Keuze van een locatie, in een kerk, restaurant, het crematorium, thuis of in een dorpshuis?
Wie nodig je uit, familie, vrienden en kennissen of kies je voor een liefdevolle kleine kring?  
Wat wil je delen in welke sfeer, woorden, muziek of fotoís en andere herinneringen?


"De uitvaart van onze moeder is uitgevoerd door De Stilte. Er was gelijk een warm gevoel, misschien omdat vrouwen het anders aanvoelen. Details zoals rode peertje zuurtjes en het mandje met breiwerk gaven heel duidelijk het eigen karakter weer. Ik weet zeker dat mijn moeder het schitterend had gevonden."

(Dochter over de uitvaart van haar moeder)
Afscheid AfscheidAfscheid
Uitvaartbegeleiding De Stilte   -   0183 Ė 35 40 39   -   info@de-stilte.com