Kist of wade

Een kist is voor veel mensen hét symbool van de dood. Wanneer bij een overlijden de kist ter sprake komt, kan het gegeven dat iemand echt overleden is, ineens het bewustzijn binnendringen.


Sinds 1991 is een kist niet meer verplicht. Een overledene mag ook in een doek of een wade gewikkeld worden. Met een wade kan een overledene op een mooie en zorgzame wijze worden 'toegedekt'. Ook een eigen deken, doek of kleed kan hiervoor gebruikt worden.


Steeds vaker wordt een kist afgestemd op het eigen karakter van de persoon waar het om gaat.


Een eigen deken kan tevens gebruikt worden als bekleding in een kist. Denk hierbij aan Frankrijk-liefhebbers die gek waren van de grote velden met zonnebloemen; zij kozen voor een glad witte kist met gele bekleding, zo geel als zonnebloemen zijn. Er kan ook gekozen worden voor een blankhouten, ongelakte kist waarop gezinsleden een tekening kunnen maken of een boodschap kunnen zetten om mee te geven aan de overledene.

Erwin van De Stilte maakt sinds hij bij ons werkzaam is ook zelf een eigen kist ‘De Gerrit’ (genoemd naar zijn opa) en sinds 2015 heeft hij een nieuw ontwerp 'De Wilhelmina' (naar zijn oma genoemd).

De Gerrit is een kist 'met de voeten in de klei', geen poespas, doe maar normaal... De Wilhelmina is een vrouw uit ons eigen dorp, maar zeker ook een tikkeltje koninklijk...
De kisten gemaakt door Erwin worden gemaakt met een bepaalde eigenheid en persoonlijkheid. In zijn eigen schuur bedenkt hij zelf het ontwerp en selecteert hij het hout.

Tijdens het bouwen zijn vaak zijn kinderen aanwezig en zij schuren dan als echte werkmannen alle hartjes, sterretjes en vlindertjes die eerder zijn gezaagd van al het resthout.
Kisten KistenKistenKisten
Uitvaartbegeleiding De Stilte   -   0183 – 35 40 39   -   info@de-stilte.com