Opbaren kan op verschillende locaties in onze omgeving en dit verschilt per dorp of stad. We bespreken met jullie, naast het rouwcentrum, ook het dorpshuis, iemands stamcafé of elke willekeurig andere locatie.
Ook komt ter sprake of iemand thuis opgebaard kan zijn? Iemands eigen thuis of bij een familielid? Thuis is een vertrouwde omgeving en geeft geborgenheid. 'Thuis' hoef je geen afspraak te maken om afscheid te nemen en hier staat de koffie altijd klaar met een mooie herinnering erbij.
Afscheid nemen kan helpen in het verwerken van verdriet. Als je met je eigen ogen ziet dat iemand overleden is, kan dit helpen om het besef door te laten dringen.
Het opbaren kan op bed, in een kist of op een opbaarplank. Een opbaarplank heeft het prettige aspect dat er geen opstaande rand aan zit. Hierdoor kan een kind, maar ook iedere volwassene, al vanaf een afstand de overledene zien en voor zichzelf besluiten om nog een stapje dichterbij te doen of niet. En door de eerste dagen op te baren op de opbaarplank creëren we tijd en ruimte om in alle rust de keuze voor een eventuele kist te maken. En praktisch gezien besparen we ook weer weekend- en avondtoeslagen, ook niet onbelangrijk.
Het gebruik van een koeling, of een gekoelde ruimte in een rouwcentrum, is bij de meeste mensen wel bekend. Wat voor vele van ons nieuw is, is thanatopraxie, ook wel balseming genoemd. Bij deze methode heb je geen koeling nodig.
|